[vorige bral: "de fles"] [Huiswaarts] [volgende bral: "Ode aan Sylvia"]
05/12/2003: "De Arend"
Hoog verheven boven boom en bergtop en al het rumoer suist de koning van de vogels door het wijdse luchtruim. Geruisloos is zijn vlucht, magnifiek is zijn spanwijdte.
Een brede blik is zijn deel, groots is zijn inzicht maar bovenal superieur zijn visie.
De arend is het meest imposante toonbeeld van ongebreidelde macht en doelgerichtheid in de lucht. De arend klieft als een groot schip door de wervelingen en stuwt kleinere golven opzij. De arend zeilt krachtig daar waar andere vogels opgetild en door elkaar geschud worden door de luchtverplaatsingen.
Intelligent geholpen door thermiek stijgt de koning tot ongekende hoogten. Spaarzaam als hij is met zijn kostbare energie spendeert de arend veel tijd om in stilte te rusten. De jacht, hoewel altijd vruchtvol, kost hem veel inspanning.
De koning wordt niet geleid. Hij instrueert en dirigeert zichzelf. Hij vertrouwt op zijn kracht. Hij opereert solistisch en heeft geen behoefte aan de veiligheid van een groep. Hij is niet bang in de open desolate vlakte van contraire opinie.
Dan ziet hij zijn prooi.
Rond stapt de kip in zijn kleine wereld. Gelijk het beperkte geheugen van een goudvis is elke ommekeer een stap in het onbekende. Niet geholpen door kennis of ervaring onderzoekt de kip onvermoeibaar enthousiast keer op keer dezelfde korrel en hetzelfde steentje op zijn pad.
Af en toe pikt de kip een kleine wurm of een beetje graan. Tokkelend in zichzelf of kakelend met zijn familie betaalt de kip zijn bescheiden aanwezigheid op deze planeet elke dag met een ei.
Door zijn beperkte gezichtsvermogen is de kip gedoemd tot het slijten der dagen in zijn eenvoudige bestaan. Zijn onvermogen tot vliegen maakt de aanduiding "vogel" haast onwaardig.
De arend heeft zijn prooi in het vizier. Het plan van aanval wordt geroutineerd doorgeschakeld. De arend maakt zich klaar voor de duikvlucht. De brede vleugels worden ingetrokken en dienen slechts om het gestroomlijnde lichaam te sturen. De vogel schiet vooruit. De messcherpe klauwen liggen in lijn met het gespierde lichaam en vormen een eenheid met de staart. De vlijmscherpe snavel splijt voorbijschietende luchtdeeltjes in tweeen.
Als een afgeschoten kanonskogel raast de moordmachine nu met duizelingwekkende vaart naar het aardoppervlak. De samengebalde krachten tot het uiterste gespannen en volledig onder controle. De focus met militaire precisie gericht op de magere kippenek. Harder en harder gaat het. De arend giert als een ziedende tornado naar beneden.
Met slechts een paar meter te gaan ontvouwt de krachtpatser zijn vleugels en stuurt zijn klauwen als eerste op de prooi af. De klap is overweldigend. In een bliksemschicht snijdt de kippenek open, een einde makend aan het domme gekakel.
Het gouden kleurenpalet des doods toont in slow-motion haar rijke schakeringen. Kruipend donkerrode bloedspatten gaan alle kanten, helwitte veren dwarrelen over sappig groene weiden. Felgele boterbloemen als ontelbare getuigen.
Wat rest is het klapwieken van de arend. Daarna stilte.
Hoog gaat de arend, de kip maakt zijn enige vlucht.
Levensloos bungelend onder de enige echte koning symboliseert de kip zijn roemloze plaats op de onontkoombare ladder van de hierarchie.
Hulde aan Bicat, de arend van de Lage Landen.
Reedsch...5 toevoegingen...
Niet alleen verzot op kippen; ook voor makke lammetjes en kleine aapjes duik ik de diepte in.
bromde bicat om 07:44 AM (op 12-05-2003)
Kikkers daarentegen laat hij met rust... toch?
bromde Rick om 09:38 AM (op 12-05-2003)
Daarvoor moet u bij reigers zijn.
bromde bicat om 10:23 AM (op 12-05-2003)
Waar is mijn dubbelloops als ik hem nodig heb..
bromde Arno om 06:50 PM (op 12-05-2003)
aha, TOCH soort genoten? ;)joal
bromde eagle joal om 03:03 AM (op 13-05-2003)
|